Zarejestruj

Problem z wiecznym chipem w OKI 301

Forumowy Guru
Avatar użytkownika
Posty: 307
Dołączył(a): 2 lut 2015, o 20:19

Problem z wiecznym chipem w OKI 301

Postprzez Gembiak » 31 mar 2017, o 11:28

PYTANIE KLIENTA

Dzień dobry,

proszę o pomoc w zakresie korzystania z drukarki OKI C301dn.

Podczas drukowania pojawił się komunikat "Replace toner 413:K toner empty", po czym drukarka przerwała wydruk.
Proszek w tonerze został uzupełniony (zgodnie z instrukcją).
Po uzupełnieniu i zamknięciu pokrywy drukarki, zostało dodrukowane ok. 15 stron, po czym ponownie zostało zatrzymane drukowanie z komunikatem o wymianie tonera.
Sytuacja się powtarza po każdorazowym wyciągnięciu i włożeniu ponownym tonera.

Proszę o informację, w jaki sposób można uniknąć drukowania po 15 stron z każdorazowym wyciąganiem tonera. Czy jest w drukarce jakiś czip zliczający, który blokuje drukowanie?
W jaki sposób można go wyłączyć/zresetować?
Posiadamy tonery bez czipów. Proszę o informację co zrobić z drukarką, by móc korzystać "wiecznych czipów".

Czekam na odpowiedź.


ODPOWIEDŹ:
Witam.
Generalnie problem taki czasami występuje przy braku chipa na tonerze w 1 na 10 drukarek z wiecznym chipem. Wieczny chip w tej drukarce nie powoduje blokady poziomów, jednak nie pokazuje także cały czas pełnego tonera.
Całkowicie problem usuwa założenie kompletu zastępczego z chipami na toner (nawet zużytymi) lub dołożenie chipów do tonerów startowych ale jest to dość trudne w warunkach domowych bo nie wiadomo jak je dołożyć.
Jest również program resetujący liczniki tonera ale producent również pisze o tym, że do prawidłowego działania programu może być potrzebny fizycznie chip na tonerze.
Program mozna pobrać tutaj:
http://storage.printerresetter.com/OKIR ... Full32.exe
tak się go obsługuje jak na tym filmie:
https://youtu.be/rHtqhFBY_SE
Komplet zamienników z tonerem po 100 gram i chipem, to koszt u mnie 180 zł, zamienniki mają proszek BestQ i nowy chip koszt samego proszku to 120 zł więc łatwo policzyć że za resztę płaci Pan 15 zł za sztukę, jest to cena tylko dla naszych klientów. Tonery maja dodatkowo otwór z góry do sypania proszku.
Dodam tylko, że na Allegro można kupić tańsze chińskie zamienniki ale !!! jest tam proszek słabej jakości i po kilku użyciach tych zamienników kilka razy niszczy bęben w drukarce.

Posty: 30
Dołączył(a): 3 paź 2017, o 19:43
Lokalizacja: Rodaki/ Olkusz

Re: Problem z wiecznym chipem w OKI 301

Postprzez Masaż u Wnuka » 28 lut 2018, o 20:54

OKI MC362

Podobny problem mam i ja.

Drukarka OKI resetowana resetterem wszystkich liczników. Po wydrukowaniu 221 stron Takie ma wyniki:

Zespół bębnów 97%
Pas Transferu 98%
Zespół utwe 99%
Toner K(1.0k) 70%
Toner C(2.0k) 0%
Toner M (2.0k) 0%
Toner Y(1.0k) 50%

Coś za szybko zliczyło zużycie :)

Forumowy Guru
Avatar użytkownika
Posty: 307
Dołączył(a): 2 lut 2015, o 20:19

Re: Problem z wiecznym chipem w OKI 301

Postprzez Gembiak » 5 mar 2018, o 12:53

Masaż u Wnuka napisał(a):OKI MC362

Podobny problem mam i ja.

Drukarka OKI resetowana resetterem wszystkich liczników. Po wydrukowaniu 221 stron Takie ma wyniki:

Zespół bębnów 97%
Pas Transferu 98%
Zespół utwe 99%
Toner K(1.0k) 70%
Toner C(2.0k) 0%
Toner M (2.0k) 0%
Toner Y(1.0k) 50%

Coś za szybko zliczyło zużycie :)


W c301 trzeba robić reset niż licznik dojdzie do 30%, jak go przekroczy nie da rady resetować chipa, pozostaje wymiana chipa na fizyczny i wtedy pilnowanie, żeby go nie wyczerpało za mocno. Oczywiście tylko C i M, gdzie pokazuje 0%.
I jeszcze jedna ważna informacja, w tonerze czarnym jest taki dodatkowy pojemnik, to pojemnik na zużyty toner,. trzeba wyciągnąć toner i wcisnąć taką przesuwkę, widać śrubę ślimakową. I z tego wyrzucać toner, trzeba oczywiście robić to na zewnątrz do śmietnika, bo strasznie pyli. Tam się zbiera nadmiar proszku z bębna i wszystkich tonerów i fizycznie trzeba to opróżniać.

Posty: 30
Dołączył(a): 3 paź 2017, o 19:43
Lokalizacja: Rodaki/ Olkusz

Re: Problem z wiecznym chipem w OKI 301

Postprzez Masaż u Wnuka » 5 mar 2018, o 19:32

Spoko, każdy śmietnik opróżniłem. Super proste urządzenie, bo wszystko jest osobno i łatwo jest się wszędzie dostać :)
A to nie wiedziałem, że ważne jest to, by reset robić wcześniej niż jest 30% :)

Forumowy Guru
Avatar użytkownika
Posty: 307
Dołączył(a): 2 lut 2015, o 20:19

Re: Problem z wiecznym chipem w OKI 301

Postprzez Gembiak » 6 mar 2018, o 14:36

Ja też nie, to wychodzi w praniu :) np. mc-562dn resetują się nawet przy 0%. OKI każdy model co innego, właśnie oki mają urok prostoty, są jednak najbardziej zaawansowane technologicznie, gdyby nie program serwisowy od nich, nawet bym biosu nie czytał, bo jest szyfrowany, czujnik jest wszędzie. Samsung z wiecznym chipem drukuje bez kaset :) OKI nie drukuje, gdy nie ma proszku w bębnie, bo to sprawdza czujka.

tanie meble warszawa forum

Powrót do OKI

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość